Maradjunk a lekvárnál, cseresznyelekvár ötletek

Írta: Netteszt, idő: 2015-04-22 12:24:44

 Az eper megjelenése után nem sokkal már kapkodhatjuk a fejünket, mert hétről-hétre másik gyümölcs és zöldség fog megteremni. Így most mi is hétről hétre újabb recepteket fogunk megosztani nektek, hogy ti is időben fel tudjatok készülni a sok-sok zöldség-gyümölcs elrakására. Üvegeket hozzá természetesen nálunk tudtok beszerezni.

 

 

 

 

 

Csokoládés cseresznyelekvár

 Hozzávalók:

1 kg magozott cseresznye
35 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé (vagy jobb minőségű tejcsoki)
1 tasak extra gelfix (3:1)

Elkészítése:

A cseresznyét egy edénybe tesszük a cukorral és gelfixel együtt, majd lassú tüzön, kavargatva felforraljuk.
Kb.5 percig főzzük, majd botmixerrel kissé pürésítjük. Hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét és összeforraljuk.
Száraz, steril üvegekbe öntjük és rögtön fejre állítjuk. Kihűlés után mehetnek a kamrába.

Balzsamos cseresznyelekvár

Hozzávalók:
4 kg cseresznye (magostul)
1,8 kg cukor
8 kanál jó minőségű balzsamecet
1 csomag gelfix super 3:1
1 csomag gelfix extra 2:1

Elkészítés:

A cseresznyét kimagozzuk, botmixerrel félig-meddig megtörjuk (maradjanak egész darabok is), összekeverjuk a pár kanál cukorral elkevert gelfixekkel, majd felforraljuk. Hozzádjuk a maradék cukrot, meglocsoljuk a balzsamecettel, és még 5 percig főzzük. Ha szükséges, a habot a tetejéről eltávolítjuk, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva 10 percet pihentetjük.

Feketeerdős cseresznyelekvár

Hozzávalók:

1 kg kimagozott cseresznye
0,5 - 1 kg cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
3 evőkanál instant kávépor
2 evőkanál citromsav
0,5 dl cseresznyepálinka, vagy konyak

Elkészítés:

A kimagozott cseresznyét zúzzuk össze a cukorral, a kakaóporral, és a kávéporral. Tegyük fel melegedni közepes hőfokon, és adjuk hozzá a citromsavat. Főzzük addig, hogy a cseresznyén látszódjon, hogy már nem nyers, olyan fényessé válik. Ekkor tegyük hozzá a pálinkát, vagy a konyakot, forraljunk rajta egyet, és tegyük üvegekbe, fordítsuk fejre öt percre, majd hagyjuk lassan kihűlni. Címkézzük, és mehet a kamrába.

 



Megosztás: fb g+